18
nov

Is de angst om vervangen te worden door robots terecht?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4929
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Nadat Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher eerder dit jaar al de noodklok luidde over robotisering en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse arbeidsmarkt, deed hij dit 29 september jl. nog eens dunnetjes over. ‘Voor een aanzienlijk deel van de bestaande banen zijn robots in staat om werknemers te vervangen’, waren zijn woorden. Krijgen we daadwerkelijk te maken met zogenoemde technische werkloosheid?

Angst

Uit een onderzoek van Pew Research Center blijkt dat mensen verschillend omgaan met de naderende veranderingen. Sommigen omarmen de nieuwe technologieën, anderen zijn bang om vervangen te worden. Op de Nederlandse arbeidsmarkt bestaat deze angst om vervangen te worden ook. Door automatisering zou een derde van de huidige banen dreigen te verdwijnen, waardoor met name werkloosheid dreigt voor de onder- en middenklasse. Minister Asscher wil tegenwicht bieden aan deze horrorscenario’s van het verdwijnen van arbeid door de voortschrijdende technologie door middel van het opstellen van een Plan van de Arbeid. Hij wil ‘volledige werkgelegenheid’ kunnen bieden en hij vindt dat er nog altijd volop kansen zijn voor het creëren van nieuwe werkgelegenheid, met handel, ondernemerschap, goed onderwijs en scholing op het werk. Maar Asscher zei eerder ook: ‘We moeten de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt tegengaan.’ Hoe liggen straks de verhoudingen voor vaste en flexibele werkgelegenheid als de automatisering vol heeft doorgezet? Over 10 jaar is het misschien heel normaal dat er meer zzp’ers zijn dan werknemers in vaste dienst. En vooral bij grote bedrijven wordt vaste dienst een uitzondering. Is dat erg?

Evolutie van banen

In het Financieel Dagblad van maandag 5 mei zei Marieke Blom, Hoofdeconoom bij het Economisch Bureau van ING, dat de angst dat door de opmars van robots grote bevolkingsgroepen zonder werk komen te zitten, overtrokken is. Volgens haar moeten we de robot zien als metgezel. Dankzij - en niet ondanks - de robot blijft Nederland concurrerend. Zoals voormalig CIO van Allianz Corine Adams betoogde op de lancering van RightBrains; IT en de business mogen niet meer los worden gezien van elkaar, want business is IT. Ik sluit me hier volledig bij aan. Ik verwacht dat de banen niet verdwijnen, maar qua vorm en inhoud evolueren. Prof. dr. ir. Jan Rotmans, als hoogleraar transitiekunde verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, gaf hier een heldere uiteenzetting over in een uitzending van ZPRadio: ‘In de toekomst gaat een bouwbedrijf niet verdienen aan het bouwen. Dat laten we over aan een 3D-printer. Waar een bouwbedrijf geld aan moet gaan verdienen is het faciliteren van de klant. De klant wil geholpen worden met de telecommunicatie, energievoorziening, interieurverzorging et cetera. Bouwen kunnen we als consument in de toekomst zelf.’ Een zelfstandige bouwvakker moet zich dus nu al bedenken dat ‘stenen op elkaar zetten’ over 5 à 10 jaar niet meer zijn werk is. Hij gaat klanten met zijn specialistische kennis en ervaring voorzien van advies over het wel of niet inbouwen van spouwmuurisolatie, het optimaal bouwen van de woning ter voorkoming van vochtproblemen en ga zo maar door. Een bouwvakker is dus absoluut nog nodig over 10 jaar, maar zijn rol is dan geëvalueerd.

Mijn advies aan organisaties en zzp’ers is dan ook: bekijk waar je beter in kan zijn dan machines en robots en richt je daarop. Of wel: heroverweeg je focus en talenten, ontwikkel ze nu, zodat je straks voorbereid bent op de geautomatiseerde toekomst.

Waardeer dit blogbericht:
0

Rick Kruiswijk richtte in 1995 HeadFirst op, een onafhankelijke kennisbemiddelaar die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties. HeadFirst is marktleider in de Nederlandse markt, met een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro en dagelijks ruim 2.000 professionals aan het werk. Als CEO van het bedrijf adviseert Kruiswijk diverse grote opdrachtgevers bij de overheid, het bank- en verzekeringswezen, industrie en nutsbedrijven.


Kruiswijk startte zijn carrière bij Transavia, waar hij in dertien jaar alle functies binnen de ICT heeft doorlopen, van programmeur tot projectmanager. Vervolgens werd hij leidinggevende bij een toentertijd nieuw initiatief van BSO (nu ATOS) en Nedlloyd, waarna hij bij KPN de inhuur van externen heeft opgezet.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties