18
apr

Invloed HR op de bankencrisis

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2461
  • 0 reactie
  • Afdrukken

The Inside Job is een geweldige documentaire uit 2010 over de financiële crisis die in 2008 begon en waar we allen nog altijd de gevolgen van ondervinden. Charles Ferguson interviewde voor deze documentaire onder andere Hedge Fund managers, de voorzitter van de Federal Reserve, congresleden, economieprofessoren, ambtenaren van het ministerie van Justitie, en een opvallend openhartige Franse minister van Financiën.

Wat kunnen de HRM-ers in de bancaire wereld van nu leren van deze documentaire?

Graaicultuur

Vanaf de jaren tachtig, stelt Ferguson, nam dankzij een stevige politieke lobby, het toezicht en de regelgeving voor banken af. Banken leenden steeds meer geld, dat vervolgens geïnvesteerd werd in steeds risicovollere producten. De financiële sector kende geen grenzen meer door deregulering en raakte gecorrumpeerd. Het bijzondere aan deze situatie is de graaicultuur. Banken houden elkaar de hand boven het hoofd, gaan ervandoor met grote bedragen en zodra er een val wordt gesignaleerd, springt de overheid bij en draait samen met de belastingbetaler voor de kosten op.

Hr is, naar mijn mening, hier in mee gezogen. 

Verantwoordelijkheid hr

Ferguson roept de mensen die verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis op het matje. Op welke manier is hr hier eigenlijk verantwoordelijk voor geweest?

Binnen de bancaire sector heerste aan het begin van de financiële crisis een cultuur waarin de bankiers vrijuit konden handelen zonder het ingrijpen van de Raad van Bestuur. Goldman Sachs verkocht bijvoorbeeld meer dan drie miljard dollar aan overgewaardeerde obligaties en er werd naar klanten gecommuniceerd dat deze obligaties van hoge kwaliteit waren. Dit was echter niet het geval. Het gedrag van Sachs is niet bepaald rechtvaardig te noemen.

Inzicht

Hoe is het mogelijk dat dit kon gebeuren? Had hr dan echt geen inzicht in hun handelen?

Nee, hr had inderdaad geen inzicht in het handelen van de bankiers. De overheersende macht die de bankiers bezaten, zorgde ervoor dat de invloed van hr minimaliseerde. Bankiers slaagden erin om belangrijke informatie te verzwijgen, zoals het handelen in overgewaardeerde obligaties. Hierdoor ontbrak bij hr de mogelijkheid om in te grijpen. Daarnaast werd hr meegesleurd in de manier van denken en de genomen beslissingen van de bankiers. Er ontstond bij hr een gevoel van angst waardoor actief ingrijpen onmogelijk werd. Dit blijkt uit het interview met Gillian Tett, U.S. Managing Editor (The Financial Times). Zij benadrukt namelijk het geringe vertrouwen dat op Wall Street heerste.

Bankiers hebben hun mentaliteit, al dan niet onbewust,  overgedragen op hr, waardoor binnen de hele organisatie dezelfde sfeer ontstond. Hierin wordt ook verstaan het ontkennen van het onder andere verkopen van overgewaardeerde obligaties. Daarnaast was het in de organisatie bekend dat er enorm hoge bedragen werden weggesluisd. Als goede afdeling had hr moeten ingrijpen, maar ook hier overheerste een gevoel van angst en volgzaamheid.

Bonussen

In deze periode keerde HR hoge bonussen uit. Topman Henry Paulson vertrok met 31 miljoen dollar en CEO's als Larry Summers, Ben Bernanke en Timothy Geithner konden met miljoenen aan bonussen wegkomen. HR had invloed kunnen uitoefenen op het uitkeren van deze hoge bonussen, maar deed dit niet uit angst om te worden aangezien als verrader. De Raad van Bestuur had de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid en had de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het uitkeren van deze hoge bonussen.

Business partner

De vraag is dus eigenlijk 'Hoe kunnen hrm'ers in de bancaire wereld goed functioneren wanneer overheersing centraal staat?'

Door het bekijken van deze documentaire en dit te synchroniseren met de invloed van hr ben ik tot de conclusie gekomen dat er bij hr in de bancaire wereld tijdens de financiële crisis een té grote bron van angst aanwezig was en hr hierdoor niet het vermogen had om op een juiste manier in te grijpen.

Wanneer hr meer zal gaan fungeren als business partner, zal hr een grotere invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming binnen de bank. Met als gevolg dat het invloed heeft op, onder andere, de strategische beslissingen en het uitkeren van torenhoge bonussen.

Waardeer dit blogbericht:
0

Mijn naam is Charlotte Pijl en ik studeer Human Resource Management aan de Hogeschool in Utrecht.


linkedin hover 32

Reacties