In deze veelvoorkomende beroepen verdienen vrouwen significant minder dan mannen

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is structureel aanwezig in de tien meest voorkomende beroepen van Nederland, zo blijkt uit cijfers van Loonwijzer. Dit geldt bijvoorbeeld voor verkoopmedewerkers, boekhouders en marketingprofessionals. Het gemiddelde maandsalaris bij deze beroepen ligt bij vrouwen 100 tot 350 euro lager dan bij mannen met dezelfde functie. Als HR-professional is het belangrijk om bewust te zijn van deze loonkloof.
Loonwijzer.nl - april 2018
Hoe het kan dat de lonen voor vrouwen veel lager liggen? Deels wordt dat veroorzaakt doordat vrouwen minder uren per week werken. Echter, het inkomensverschil blijft aanwezig wanneer wordt gekeken naar de verdiensten per uur. Voor negen van de tien beroepen, van grafisch vormgever tot administratief medewerker, ontvangen vrouwen namelijk een lager uurloon. In het uiterste geval is het verschil 10 procent.
Meer vrouwelijke collega’s leidt tot kleinere kloof
Opvallend is dat in beroepsgroepen met relatief veel vrouwen de loonkloof kleiner is dan in beroepen die worden gedomineerd door mannen. Vrouwelijke medewerkers in de marketing en reclame verdienen ‘slechts’ 30 cent per uur minder dan hun mannelijke collega’s. En onder secretarieel medewerkers en administratief secretarissen, een beroepsgroep waar vrouwen veruit in de meerderheid zijn, ligt het uurloon van vrouwen zelfs iets hoger.
Daarentegen is het grootste verschil in beloning aanwezig onder systeemanalisten. Mannelijke systeemanalisten verdienen elke maand bijna 350 euro (bruto) meer dan hun vrouwelijke collega’s. Deze grote loonkloof bestaat ook bij vakspecialisten in de boekhouding en bij toezichthoudend personeel in de bouw. Vrouwen in deze beroepen moeten het per maand met gemiddeld 300 euro minder doen.
Verkeerde inschaling
Zijn deze loonverschillen ook aanwezig in jouw organisatie? Ga eens na hoe dat komt. Een vaak voorkomend fenomeen is dat vrouwen te laag worden ingeschaald - of mannen te hoog. Wanneer dit gebeurt bij het aanvangssalaris, werkt dit door tijdens het gehele dienstverband. Daarnaast spelen factoren mee als zwangerschap en werken in deeltijd. Doordat veel vrouwen na het krijgen van kinderen minder gaan werken, verliezen ze ervaringsjaren en maken ze bijvoorbeeld minder kans op promotie. Ook gebeurt het soms dat ze op een lager niveau herintreden op de arbeidsmarkt. Wees je hiervan bewust als HR-professional. Door vrouwen niet te ‘straffen’ voor het krijgen van kinderen, kan de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers worden verkleind.