02
okt

De veranderende waarde(n) van werk: noodzaak van regionale samenwerking

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2837
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Laatst bezocht ik een bijeenkomst in de regio over duurzame inzetbaarheid. Aanwezig waren hr-adviseurs van een aantal bedrijven, die zich met dit onderwerp bezig houden. Ervaringen werden uitgewisseld en mensen leerden veel van elkaar. Wat kan HRM met regionale samenwerking?

Na de bijeenkomst ving ik een gesprek op tussen twee adviseurs, kort weergegeven:
'Hebben jullie nog chauffeurs nodig? Bij ons moeten er een aantal uit en het zou mooi zijn als ze elders aan het werk zouden kunnen.' Haar collega: ' Ja, dat komt goed uit want bij ons gaat er iemand met pensioen en die moeten we nog vervangen. Stuur maar iemand langs.' 'Fijn, dank je wel!'

Van baanzekerheid naar werkzekerheid

Ik realiseerde me dat dit de praktijk is, zoals hr-adviseurs die jarenlang hebben uitgeoefend: proberen ook in de uitstroomfase iets te betekenen voor mensen. Ik realiseerde me ook dat deze werkwijze in de huidige arbeidsmarkt absoluut noodzakelijk is geworden. Het onderwerp zou eigenlijk niet meer na afloop van een bijeenkomst, maar als vast agendapunt opgenomen moeten worden. Immers, we hebben een arbeidsmarkt waarin werkzekerheid belangrijker begint te worden dan baanzekerheid. Dat betekent dat mensen steeds vaker 'van werk naar werk' bewegen en daar af en toe een steuntje bij in de rug nodig hebben. Wilthagen spreekt in dit verband van een 'social economy', waarin samenwerking tussen bedrijven, evenals publiek-private samenwerking de kansen vergroten op een inclusieve arbeidsmarkt, waarin niemand werkloos hoeft te zijn.

Regionale netwerken

Zo'n steuntje in de rug vraagt om hr-adviseurs die niet alleen zicht hebben op de situatie in hun eigen bedrijf, maar ook op die in de netwerken en bedrijven om hen heen. We zien inmiddels regionale netwerken ontstaan: Brainport in Eindhoven is een bekend voorbeeld, maar ook netwerken in andere regio's beginnen te functioneren. Tijd voor onderzoek naar de kansen en bedreigingen voor deze netwerken en naar de bijbehorende implicaties voor het vak van de hr-professionals. 

HRM Praktijk & Onderzoek Congres

Tijdens het HRM Praktijk & Onderzoek Congres 'De veranderende waarden(n) van werk – gevolgen voor HRM' op 14 november is regionale samenwerking een van de thema's. We bespreken recente ervaringen, bijvoorbeeld over het deze zomer geopende transfercentrum ACE, waar 1000 bedrijven in West-Brabant de handen ineen hebben geslagen om mensen van werk naar werk te begeleiden. Hr-adviseurs vervullen daarin een spilfunctie. Tijdens een workshop-sessie presenteren we onderzoek op het terrein van regionale samenwerking, waardoor zicht ontstaat op nieuwe uitdagingen in de praktijk van het hr-vak door intersectorale en regionale samenwerking.

Datum: vrijdag 14 november 2014

Tijd: 9.00 - 18.00

Locatie: Hogeschool Inholland, Rotterdam

Prijs: 150 euro p.p.

Voorafgaand aan het congres vindt op donderdag 13 november 2014 van 15.30 tot +/- 21.30 uur op dezelfde locatie een bijeenkomst plaats die speciaal bedoeld is voor onderzoekers. De kosten voor de onderzoekersmiddag zijn € 70.

Kosten congres + onderzoekersmiddag: € 180

Speciaal studententarief: € 25 (slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!)

Aanmelden: Klik hier voor meer informatie en direct aanmelden

 

Waardeer dit blogbericht:

Leni Beukema is Lector Duurzaam HRM op de Hanzehogeschool Groningen


twitter hover 32 linkedin hover 32

Reacties