29
okt

De veranderende waarde(n) van werk: De participatiewet in uitvoering

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 11109
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De arbeidsmarkt is continu onderhevig aan veranderingen. Een van deze veranderingen betreft de regelgeving. Zo zal in 2015 de participatiewet in werking treden. In de participatiewet worden verschillende wetten samengevoegd, namelijk de Wet Werk en Bijstand (WWB), de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en een deel van de Wajong. Het doel van de participatiewet is dat zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan het werk komen. Wat betekent deze nieuwe regelgeving voor hrm?

Dit artikel is geschreven door Najat Bay en Joop Zinsmeister.

Het kabinet en sociale partners hebben de afspraak gemaakt dat er 125.000 extra banen tot en met 2026 komen voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid stelt zich garant voor het creëren van 25.000 extra banen. De overige 100.000 banen moeten in de private sfeer gecreëerd worden. Deze extra banen zijn bedoeld voor mensen die niet in staat zijn zelfstandig een inkomen op het niveau van het wettelijk minimumloon te verdienen.

Creëren van nieuwe banen

De gemeenten en private werkgevers staan dus voor een uitdaging om nieuwe banen te creëren voor deze bijzondere groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de wet komt voor de rekening van hrm-afdelingen. Hrm'ers staat dus een flinke klus te wachten als het gaat om het uitvoeren van deze wet. Hrm'ers willen altijd de beste aannemen voor een vacature. Uit verschillende gesprekken met hrm'ers die in de praktijk reeds bezig zijn met het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking, is gebleken dat werkgevers met name hoogopgeleiden arbeidsbeperkten in dienst (willen) nemen om zo te voldoen aan de wet.

Hoog- én laagopgeleide arbeidsbeperkten

De groep arbeidsbeperkten is echter veel diverser dan alleen maar hoogopgeleiden. De gemeenten en private werkgevers zullen ook te maken krijgen met laagopgeleide arbeidsbeperkten. De werkgevers krijgen zodoende niet alleen te maken met de uitdaging om nieuwe banen te creëren, maar worden ook geconfronteerd met de diversiteit aan mogelijke werknemers die vallen onder deze wet. Het gesprek over en met deze groep blijft onontbeerlijk om stereotype beelden de kop in te drukken en ruimte te bieden aan deze mensen op de werkplek. Een belangrijke vraag voor de werkgevers is natuurlijk: Welke aanpak werkt het beste bij het in dienst nemen van de groep mensen die valt onder de participatiewet? Hoe valt deze doelgroep, hoog en laagopgeleid, te bereiken? Welk budget is nodig om passende plaatsen te creëren? Welke vragen leven in de praktijk?

Meer weten over de de participatiewet en de uitdaging voor hr?

Kom dan naar het HRM Praktijk & Onderzoek congres, een initiatief van het landelijk netwerk van HRM-lectoren!

Graag gaan wij tijdens het HRM lectorencongres van 14 november het gesprek met u aan over welke mogelijkheden u ziet voor de uitvoering van de participatiewet bij u in de organisatie.

Het congres vormt een unieke gelegenheid om je te verdiepen in alle laatste trends en onderzoeksresultaten die te maken hebben met de veranderende waarde(n) van werk. Tijdens deze conferentie worden de resultaten van meer dan 40 onderzoeken, uitgevoerd door 11 hogescholen (20 lectoraten) en enkele universiteiten en adviesbureaus gepresenteerd.

Datum: vrijdag 14 november 2014

Tijd: 9.00 - 18.00

Locatie: Hogeschool Inholland, Rotterdam

Prijs: 150 euro p.p.

Voorafgaand aan het congres vindt op donderdag 13 november 2014 van 15.30 tot +/- 21.30 uur op dezelfde locatie een bijeenkomst plaats die speciaal bedoeld is voor onderzoekers. De kosten voor de onderzoekersmiddag zijn € 70.

Kosten congres + onderzoekersmiddag: € 180

Speciaal studententarief: € 25 (slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!)

Aanmelden: Klik hier voor meer informatie en direct aanmelden

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.

Reacties